Műszaki vizsga szabályai vészhelyzetkor

Azt biztosan tudod, hogy a koronavírus miatt Magyarország kormánya – még tavaly – veszélyhelyzetet hirdetett. Ez a döntés az élet sok területére kihatott, többek között az autód műszaki vizsgájára is: életbe lépett egy veszélyhelyzeti műszaki vizsga rendelet, vele együtt egy türelmi idő. De meddig tart, és mit jelent? Mit enged meg neked és mit nem? Megírjuk, nehogy félreérts valamit.

Vigyázz a veszélyhelyzeti dátumokkal, ez fontos

A veszélyhelyzet mindig egy bizonyos ideig szól, ezért bárhol és bármit is olvasol a jövőben, érdemes odafigyelned a hatályra. Amikor ezt a cikket írjuk, a kormány döntésének értelmében vészhelyzet van, mert az országgyűlés 2021 szeptember 27-én meghosszabbította azt. Ez azt jelenti, hogy jelenleg január elsejéig tart. (De ez bármikor módosulhat, ezt kísérd figyelemmel.)

Így hat a veszélyhelyzet a műszaki vizsgádra

Elég régóta tart már ez a covid-vészhelyzet ahhoz, hogy ennyi idő alatt rengeteg autó, motor és jármű műszaki vizsgája lejárjon, vagy (tekintve, hogy folyamatosan meghosszabbítják) a következő hónapokban, amíg tart, lejárjon.

Elmondjuk milyen lehetőségeid vannak, ha lejárt (vagy le fog járni).

A hivatalos megfogalmazás szerint „a veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó hatályos szabályozás szerint a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – egyebek mellett a gépjármű műszaki érvényességi idejét tartalmazó forgalmi engedély – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényes”.

Extra műszaki érvényesség (és jogosítvány)

A fenti mondat tehát azt mondja ki, hogy a vészhelyzet lejártát követően 60 napig érvényes a műszaki az autódon, akkor is, ha addigra lejárt. Ez a rendelet a jogosítványodra is érvényes. Ebben a pillanatban tehát 2022 január 1 + 60 napig érvényes a jogosítványod és a forgalmid.

Ezt – kimondva kimondatlanul – azért engedélyezi a kormány, mert ezzel is segítenek csökkenteni a kontaktszámot és „megspórolhatod” a vizsga (egyébként hatósági) árát még néhány hónapig.

Fontos, ha külföldre mész

Fontos, hogy ha az autóddal külföldre mész, akkor az adott országban egyáltalán nem biztos (sőt inkább valószínű, hogy nem) fogadják el a magyar állam szabályait, ezért, ha például Szlovákiába, Ausztriába jársz át dolgozni az autóddal, akkor csak a határig vagy védett, onnantól kell vizsga rá.

Azt javasoljuk, gyere el műszaki vizsgára

Bár nem kötelező, mi mégis azt javasoljuk, hogy ha teheted inkább hozd el az autódat hozzánk műszaki vizsgára. Rengeteg időt spórolhatsz mert hiszen nem egyszerre hozod majd a többiekkel. Az ára nem változott és nem is fog: ha nem okoz gondot kifizetni inkább legyél túl rajta.

Persze, vannak (lehetnek) nyomós ellenérveid is: miért hoznád el, miért műszakiztatnád le a kocsit, ha éppen most nem kötelező? Van indokunk.

Extrém esetben 2 éve nincs műszakid

Extrém különös esetben (ha mondjuk az első vészhelyzet bejelentének napján, vagy akörül) járt le a műszakid, akkor már majdnem 2 éve nincs, hiszen 2020 márciusában vezették be ezeket a könnyítéseket. Lehet, hogy számodra is biztonságosabb lassan megnézetni az autódat, különösen akkor, ha „idős”.

De van itt egy Damoklész kardja.

A kötelező szerviz kihagyhatatlan!

Amíg a műszaki vizsgáról a kormány dönthet, addig az autód kötelező szervizéről nem. Az az autógyártók felelőssége (és persze a tied) ezért oda mindenképpen el kell vinned az autódat. És ha már ott van és éppen lejárt a műszakija, miért ne műszakiztatnád le az amúgy éppen most átnézett autódat? Így kihagyhatod a márciusi tumultust amikor majd attól kell rettegned, hogy mikorra kapsz időpontot a túlterhelt műszaki állomásokon.

Ha lejárt, vagy le fog járni a műszakid, kattints, tudj meg mindent a vizsgáról: https://rcarnet.hu/muszaki-vizsga/

Cookie Settings

Automata váltó olajcsere ajánlatkérés