Mielőtt nyaralni indulsz: nyári átvizsgálás!

Sokan gondolják azt, hogy az autójuk állapota megengedi, hogy akár ebben a pillanatban elinduljanak vele egy hosszabb, akár ezer kilométeres nyaralásra, de ez nem biztos, hogy igaz. Indulás előtt érdemes átvizsgálni az autót mert számtalan kellemetlenségtől megóvhat. Van egy nyári átvizsgálási csomagunk, összegyűjtöttük, hogy mi mit nézünk meg az autódon.

Egy döbbenetes jóslat!

Soha nem lesz már olyan az utazás, mint a koronavírus előtt. Ezt jósolta Brian Chesky egy interjúban. Chesky az Airbnb egyik alapítója és mostani főnöke is, és azt látja, hogy teljesen megváltoznak a nyaralási szokásaink. Azokból az adatokból, amit ő lát (ne feledjük, hogy az Airbnb az egyik legnagyobb utazási/szállás portál) azt jósolja, hogy vége annak, hogy mindenki a világ néhány városába (Párizsba, Londonba, Rómába például) akar utazni. Ehelyett oda megyünk, oda utazunk, ami közel van, maximum 400-500 kilométeren belül. És nem repülővel utazunk, hanem autóval – mondja.

Egyébként éppen ez látszik hazánkban is. A legtöbben, akik utazást terveznek inkább itthon nyaralnak, vagy a környező országokba mennek, autóval, oda ami 400-500 kilométeren belül elérhető.

Ez viszont kockázatos akkor, ha az autó (ami eddig nem volt a nyaralás fő közlekedési eszköze) nincs felkészítve a hosszabb utakra, a nagyobb megterhelésre. Ezért érdemes elhoznod hozzánk, és mi szívesen átvizsgáljuk, felkészítjük az autódat a hosszabb utakra.

Ezt vizsgáljuk meg a kocsidon

Majdnem mindent átnézünk a kocsidon. Lesz olyan, amit te is meg tudnál nézni, és olyan is amit nem, vagy majdnem biztos, hogy elfelejtenél rajta megnézni. Viszont éppen ez az átvizsgálás fog megvédeni attól, hogy félúton a Balatonra (vagy a Dalmát tengerpartra) lerobbanjon, elromoljon az autód. Ami nem csak azért baj, mert kieshet egy fél vagy egy napod, hanem a stressz, és a hatalmas költségek miatt is (gondold el, mennyibe kerül mondjuk 400 kilométerről hazavinni a lerobbant kocsidat plusz hogy jöttök haza ti? És mennyire rontja el a nyaralásotokat a tény, hogy nincs autó, és ami van azt is meg kell javítani.)

Íme, ezeket nézzük meg (többek közt) a nyári átvizsgáláson.

1: A futóművet

Ez a legfontosabb, amit megvizsgálunk. A futóművedet, és a fékek állapotát. Nem az a célunk, hogy kicseréljük mindenképp, és nem is az, hogy megijesszünk, hanem az, hogy tudd, biztonságos-e, jó állapotban van-e? Meg tudsz-e állni vele. Megnézzük a kerékfelfüggesztést, a lengéscsillapítódat, a kerékdőlést, a kerékösszetartást, és a fékeket (Hihetetlennek tűnik, de a fékeket legalább 20-30 szempont szerint vizsgáljuk), plusz a gumikopásodat.

2: Klíma

Azért vizsgáljuk meg, hogy nehogy eresszen, ne legyen fertőzött (nehogy a nyaralás előtt kapj el valamit) és azért is, hogy megfelelően hűt-e. (A klíma életet menthet hiszen hűvösebben tartja a kocsidat, és ezzel segíti a koncentrációdat). Ha gond van vele, megoldjuk a kérésedre.

3: Folyadékok

Tudjuk, hogy ezt te is ellenőrzöd, de csak a szélvédőmosódat is 20 ponton ellenőrizzük: megnézzük, hogy van-e elég, aztán azt is, hogy a szivattyú működik-e, jó helyre megy-e a vízsugár. És ez csak a szélvédőmosód, mert emellett minden folyadékot (fék, olaj) ellenőrzünk. Ez apróságnak tűnik, de akár nagy gondot is okozhat a hiányuk.

4: Hűtőrendszer

Az egyik legfontosabb, amit megnézünk, mert ha a hűtőrendszereddel gond van (már az is lehet gond, ha egy cső esetleg megrepedt, vagy akár csak közel van hozzá, hogy megrepedjen) akkor attól túlhevülhet a motor, ezt meg végképp szeretnéd elkerülni akkor amikor 450 kilométerre vagy otthontól. Főleg ha külföldön. Ezért erre kiemelten figyelünk.

5: Általános (szak)véleményt adunk

Ez az általános vélemény arról fog szólni, hogy (szerintünk) a jelenlegi állapotában érdemes-e útnak indulnod a kocsiddal. Sajnos kíméletlenek leszünk: ha nem, akkor megmondjuk, mert nekünk sem jó az, ha azt mondtuk: persze, menj nyugodtan, aztán nem tudsz oda eljutni, ahova indultál.

Kattints, és hozd el hozzánk a kocsidat, tudd biztonságban magad, és a családod, ne váljon rémálommá a nyaralás. Átnézzük a kocsidat.

Cookie Settings

Automata váltó olajcsere ajánlatkérés