Lejárt a műszaki vizsgád: ezt kell tenned!

Képzeld el, hogy az egyik reggel – mielőtt munkába indulnál – észreveszed, hogy lejárt az autód műszaki vizsgája. Mit tehetsz ebben az esetben, illetve mi az, amit kötelező tenned? Elmondjuk.

Hogyan járhat le?

Nemrégen végeztünk egy „mini kísérletet” és néhány (egyébként nálunk más ok miatt levő) autóstól megkérdeztük, hogy tudja-e mikor jár le az autójának a műszaki vizsgája. Nem meglepetés, hogy szinte senki nem tudta pontosan meddig érvényes. Megtippelni is csak néhányan tudták, ők sem találták el a pontos dátumot. Valószínűleg te sem tudod.

A legtöbben tehát nem foglalkozunk azzal, hogy vajon mikor jár le az autónk műszaki vizsgája, de azt vajon tudjuk-e mi a teendő, ha lejárt?

A legrosszabb eset

Az a legrosszabb, ha erre rendőr jön rá, és ő „figyelmeztet” minket. A rendőrök pillanatok alatt le tudják kérni az autód rendszáma alapján azt, hogy érvényes-e a műszaki vizsgád, és ha nem akkor ezért megállíthatnak. És ilyenkor általában meg is büntetnek!

Ennyi a bírság

Ha olyan autóval közlekedsz amelyiknek lejárt a műszaki engedélye, akkor 20 000 és 60 000 forint közti büntetésre számíthatsz (feltéve, ha elkapnak). A büntetés mértéke attól függ, hogy milyen régen járt le, és a rendőr mérlegelhet is. 2017-ben még az volt a szabály, hogy ha az érvényesség már több, mint egy éve lejárt akkor a helyszíni bírság 30.000 Ft, a pénzbírság pedig 60.000 Ft volt. Ha az érvényesség több, mint fél éve lejárt, a helyszínen 25.000 Ft-os plusz később 50.000 Ft-os büntetésre számíthatunk. Ha több, mint 3 hónapja, de kevesebb mint fél éve járt le a műszaki vizsga érvényessége, ezek az összegek 20 000 illetve 40 000 Ft-ra módosulnak.

Ha te veszed észre

Mondjuk, hogy ezt a cikket olvasva megnézed a forgalmidat, és kiderül, hogy lejárt a műszaki vizsga. A legjobb, ha nem kockáztatod a büntetést, és azonnal kérsz tőlünk egy időpontot a vizsgára (vagy ha akarsz előtte egy ingyenes átvizsgálásra is) azért, hogy levizsgázzon a kocsid. Ez azonban még nem elég: ha nem akarsz kockáztatni (azaz lejárt forgalmival eljönni hozzánk) kell kérned egy útvonalengedélyt az okmányirodában. Ez pár ezer forint, viszont, ha van, akkor nem büntetnek meg, ha útközben ellenőriznek.

Az útvonalengedély

Nem bonyolult: bemész az okmányirodába (szerintünk ne autóval menj) és elmondod, hogy szükséged van egyre mert lejárt a műszakid. Adnak majd. Fontos, hogy ezt az engedélyt kizárólag az autó tulajdonosa vagy a meghatalmazottja kérheti. Ehhez kell majd a kocsid forgalmija, és a kötelező befizetést biztosító csekkre. Utána el tudsz jönni hozzánk

Amikor éppen csak lejárt

Az a rossz hírünk, hogy az „éppen csak lejárt” műszaki esetében sincs mérlegelési lehetőség, azaz nem tudod megúszni. Ha ma éjfélkor lejár, és éjfél után 3 perccel ellenőriznek, vagy balesetben részt vevő leszel (ne feledd, hogy az érvénytelen műszaki miatt minden felelősség a tiéd, a biztosító semmit nem fizet, ha nincs a kocsidon műszaki) azonnal megbírságolnak.

Kerüld el a kellemetlenséget, a bírságot, kattints, és gyere el hozzánk műszaki vizsgára. https://rcarnet.hu/muszaki-vizsga/

Cookie Settings

Automata váltó olajcsere ajánlatkérés