Ezt tedd baleset esetén!

Teljesen mindegy, hogy mióta vezetsz, egyetlen rossz mozdulat, egy rossz döntés elég ahhoz, hogy balesetet szenvedj, vagy baleset résztvevőjévé válj. Legyen apró vagy komolyabb a baleset, ez azonnal sokkhatás, ilyenkor kevesen tudnak józanul gondolkodni, főleg, ha még soha nem történt velük ilyen. Ezért írjuk meg, hogy mit tégy, mik a legfontosabb lépések!

15000 baleset egy évben

Egy évben átlagosan 15 000 közlekedési baleset történik Magyarországon. A 15 000 balesetben évente (átlag) 800-an halnak meg ami persze nem azt jelenti, hogy minden 20. baleset halálos, mert sajnos vannak olyan balesetek, ahol akár egyszerre több a halott.

A baleset tehát mindennapos, a kérdés az, hogy mi a teendőd, ha balesetet szenvedsz, vagy „belekeveredsz”. Sorrendben írjuk meg mi a teendőd.

1: Nyugalom, és tájékozódás.

Közúti baleset esetén kötelező megállni az autóval. Ha elszenvedője vagy, vagy ha látsz egyet, ez az első lépés. Minél hamarabb meg kell állapítani azt, hogy történt-e személyi sérülés. Ha nem, az a jó eset, ha igen, akkor azonnal mentőt kell hívni és a rendőrséget. Fontos, hogy ne mozdítsd el az autókat, a baleset helyszínét ne változtasd meg, viszont a saját és más testi épsége mindennél fontosabb: légy körültekintő és tégy meg mindent a biztonságodért, és mások biztonságáért is.

2: Tégy meg mindent az emberéletért

Ha van sérült, mindaddig mindent tegyél meg a másik emberért, ameddig nem érkeznek ki a mentők, és át nem veszik tőled az irányítást. Addig lehet, hogy rajtad múlik az élete.

3: Fő a biztonság

Ha az akut vészhelyzetet el tudtad (el tudtátok) hárítani akkor a lehető leggyorsabban keress olyan helyet, ahol biztonságban vagy, miközben tégy meg mindent, hogy lássanak. Ilyenkor kapcsolj fel minden létező lámpát az autón, tedd ki a vészvillogót (a négyindexet) és vegyél fel láthatósági mellényt. Azok, akik jól vannak, és nincs a balesethez tevőleges közük (mondjuk a családod többi tagja) haladéktalanul hagyják el a veszélyes helyet ezzel is megelőzve a további tragédiát.

Nagyon fontos, hogy bármilyen szituációban is vagy, nyugodj meg, és próbálj racionális döntéseket hozni (ebben remélhetőleg segítségedre lesz az azóta megálló többi autós)

Ha mindent megtettél, és megérkezett a rendőrség, a mentők, akkor próbálj meg (a vészhelyzet ellenére) is összeszedett lenni, és együttműködő

Sajnos, amíg ezt a cikket elolvastad majdnem biztos, hogy történt baleset az országban: fontos, hogy egy általad érintett szituációban eszedbe jusson, mit kell tenned, mert jelentősen csökkentheted a károkat egy egy jó és felelős döntéssel.

Cookie Settings

Automata váltó olajcsere ajánlatkérés