Ezért fontos az eredetiségvizsgálat.

Sokan rossz szájízzel gondolnak az eredetiségvizsgálatra: lehúzásnak, drágának, feleslegesnek is tartják, pedig nem az. Az eredetiségvizsgálatra azért van, hogy kiderüljön eredeti-e az autó amit megvásárolsz, és azért is fontos, mert kiderül, történt-e valamiféle simlisség azzal az autóval amit éppen eladnának, vagy amit megvennél. De miért fontos?

Majdnem kikerülhetetlen

A 35/2000-es BM rendelet 44.§ szerint a járművek előzetes eredetiségvizsgálatát hatósági bizonyítvánnyal kell igazolni. Ez azt jelenti, hogy az eredetiségvizsgálat szinte kikerülhetetlen. Kivétel ha tulajdonjogban bekövetkezett változás oka öröklés, esetleg muzeális jellegű járművek forgalomba helyezésekor vagy adásvételekor. Tulajdonképpen minden más esetben kötelező.

Maga a procedúra nem bonyolult: szükség van a személyidre hozzá, plusz az autóra amit megvizsgálunk, valamilyen iratra amivel igazolod, hogy a kocsi a tiéd, és a megvizsgálandó jármű okmányaira.

Miért hozd el (például) éppen hozzánk?

Sok esetben teljesen felesleges pénzkidobásnak tűnik az eredetiségvizsgálat, hiszen mi baja lehet egy a havertól (vagy a haver haverjától) vett kocsival, igaz? Ugyanezt a kérdést felteheted akkor is, ha az autót használtautó kereskedőtől vetted: hiszen biztos, hogy minden rendben van a kocsival, ha meg nem, akkor az ő baja az, ha neked kétes eredetű autót ad el, igaz?

Sajnos nem.

Sőt, mi azt javasoljuk, hogy ha akár használt autó kereskedésen vennéd a kocsidat, akkor is inkább hozd el hozzánk (nem, nem biztos, hogy a kereskedés melletti eredetiségvizsgáló állomás a legjobb ötlet, az ördög nem alszik alapon), és megnézzük, minthogy meglepetés érjen.

Ezért fontos az eredetiség vizsgálat

Az eredetiségvizsgálat célja nem csak az, hogy „kifehérítsék” az autópiacot, azaz ne lehessen kétes eredetű autót eladni és venni, hanem az is, hogy megtudd az autód előéletét.

Biztosan emlékszel még arra, hogy egy évtizede még számolatlanul hozták be Magyarországra a német (holland) autókat. Biztosan arra is emlékszel, hogy ezek a behozott (akkor) 10 évesnél idősebb autók valahogy mindig német nyugdíjas házaspár harmadik, mindig garázsban tartott, megkímélt autói autóiként voltak hirdetve. Persze, hogy rendszeresen szervizelve voltak, és törés, karcmentesek.

Hogy aztán miután megvetted, derüljön ki egy átvizsgáláskor, hogy a fél autót összetörték, háromszor pördült át a kilométerórája, ezért mutat 57 000-et (vagy visszapörgették) és inkább volt egy utazó ügynök autója mint bármilyen nyugdíjas házaspáré: de te, vagy a szüleid az összes megtakarított pénzüket beletolták az ilyen roncsokba. (És még szerencséd volt, ha nem volt lopott, mert ilyet is hallottunk)

Ez ma már lehetetlen, hiszen az eredetiségvizsgálat mindent megmutat.

Ezt nézzük az eredetiség vizsgálaton

A vizsga maga kettő lépésből áll. Az első az, hogy egy eredetiség vizsgáló átnézi a járművet, ellenőriz minden adatot. Ha ezzel ő megvan, akkor elküldi a hatóságnak is, így még egyszer ellenőrzik ezeket. Ha mind a kettő esetben mindent rendben találtak, akkor az autó „átment” az eredetiség vizsgán, és 60 napra (de csak annyi ideig, mert annyi idő alatt ellophatják) megkapja a sikeres eredetiség vizsga papírt! Innentől biztonságos az autó.

Hozd el hozzánk az autódat eredetiség vizsgára (akár most azonnal). Kattints, várunk!

Cookie Settings

Automata váltó olajcsere ajánlatkérés