A zöld rendszám előnyei

Nem csal a szemed, és nem a pszichológia (ami fura, azt hamarabb észrevesszük) téveszt meg, valóban egyre több zöld rendszámú autót lehet látni az utcán 2016 óta, amikor kiadták az elsőt. De pontosan melyik autónak „jár” és milyen előnyei vannak a zöld rendszámnak? Íme, egy cikk, amiből minden kiderül.

 

Ki kaphat zöld rendszámot?

Az elektromosoknak – gondolod, de ez nem teljesen igaz. Egy zöld rendszámos autót vagy teljesen elektromos, vagy részben az ami azt jelenti, hogy a gyári adatok szerint hivatalosan legalább 25 kilométert tud megtenni tisztán elektromos üzemben. Egyébként egyre több és több ilyen autó van, hiszen (tavaly) 28 000 volt belőle az utakon. Fontos tudni, hogy a zöld rendszám tehát nem egyenlő a teljes elektromossággal, ezért lehet az, hogy akár hibrid SUV-ok is megkaphatják.

A zöld rendszám előnyei

Van néhány előnye, de előtte oszlassunk el egy olyan tévhitet, ami elterjedt és amiért akár (ha a te autód ilyen) meg is büntethetnek: az ilyen rendszámmal sem használhatod a buszsávot, nem vagy busz. Ha mégis megteszed, büntetést kapsz.

Vannak azonban előnyök.

Az ingyen parkolás

Ami szintén egy picit tévhit, hiszen a zöld rendszámos autóddal sem állhatsz meg mindenhol ingyen, de tény, hogy rengeteg olyan hely van, ahol igen, és ezzel sokat spórolhatsz, ha gyakran jársz olyan helyen, ahol fizetni kellene érte.

Spórolhatsz az adókon

Valószínűleg nem azért veszel zöld rendszámos autót, hogy használhasd a buszsávot és nem is azért, hogy ingyen parkolhass. Nagyobb előny, hogy rengeteg adót tudsz megspórolni vele, mert más adószabályok alá esik. Nincs például gépjárműadó, ami azért lehet számottevő spórolás. Nincsen regisztrációs adó sem (illetve technikailag 0 forint): ezzel pedig akár 100.000 forintot is megspórolhatsz és nincs cégautóadó sem, ha cégautónak veszed. Sőt átírási illeték sincs.

Emellett egyes elektromos autókra jelentős állami támogatást és segítséget kaphatsz.

További előny az üzemanyag: sokáig volt ingyen, ez már egyre kevésbé van így, de egy egy otthoni töltéssel sok ezer forintot takaríthatsz meg a benzines vagy a dízel autók költségeihez képest. Főleg akkor, ha kihasználod az otthoni áramtarifa (A2) előnyeit, ami körülbelül 25-30%-kal olcsóbb áram, mint a sima.

Kíméled a környezetedet

Ha fontos neked a környezeted, szeretnél tiszta energiát használni akkor kitűnő választás egy elektromos (zöld rendszámos) autó, hiszen tettél és minden nap teszel a környezetedért.

És emellett (tény), hogy feltűnőbb is, jobban emlékeznek rád az emberek és pozitív benyomást keltesz azzal, hogy környezetkímélő az autód.

Kattints és nézz szét az elektromos autó kínálatunkban, válassz egy környezet és pénztárcakímélő elektromos autót tőlünk.

Cookie Settings

Automata váltó olajcsere ajánlatkérés