4+1 dolog, amit nem tudtál, hogy ellenőrzünk a műszaki vizsgán

Talán te is fel tudsz sorolni néhány olyan dolgot, amit a műszaki vizsga alkalmával ellenőrzünk az autódon, de szinte biztosak vagyunk abban, hogy ez a cikk mond majd neked újat. Van legalább 5 olyan, amiről fogalmad sem volt, hogy a vizsgán ellenőrizni fogjuk. Pedig nem titok, elmondjuk.

Ne legyen misztikum a műszaki vizsga

Képzeld el, hogy elhozod hozzánk az autódat. Leülsz a váróban, megiszol egy kávét, egy kicsit böngészed a telefonodat, és 45-50 perc múlva van újabb 2 évre műszaki vizsga az autódon. (Persze akkor, ha minden rendben van vele). Beülsz, elmész, és újabb 2 évig nem kell vele foglalkoznod.

Amíg nyugodtan kávéztál több kolléga vizsgálta az autódat, a te és a közlekedésben részt vevő többi autós érdekében. Rengeteg olyat átnéztünk rajta, amit biztos tudsz, és amire felkészültél, de van néhány olyan is amire nem gondoltál.

1: A rendszámod

A rendszámtábládat mindenképpen ellenőrizni fogjuk, de nem csak azt, hogy a te autódé-e, hanem azt is meg kell vizsgálnunk, hogy biztosan olvasható-e (ezért érdemes nem koszos autóval érkezned), és még azt is, hogy megfelelően van-e rögzítve, sőt arra is kíváncsiak vagyunk, hogy megfelelő méretű-e?

2: A fékek

Hihetetlennek tűnik, de a fékeket legalább 20-30 szempont szerint vizsgáljuk. Mivel a fékek kiemelten fontos szerepet játszanak, majdnem minden fékhiba veszélyes (azaz szinte megengedhetetlen) hibának minősül. Például meg kell néznünk, hogy a dob vagy tárcsaféked nem kopott, nincs nagy holtjátéka, és azt is, hogy nem sérült-e vagy deformált. (Ezért szoktuk azt javasolni, hogy mielőtt eljössz hozzánk előtte ingyen vizsgáltasd át a kocsidat nálunk, hogy ezek esetleg kiderüljenek)

3: EBS

Ha van elektronikusan vezérelt fékrendszered, akkor meg kell vizsgálnunk azt, hogy a figyelmezgető berendezés megfelelően működik-e? Azaz arra vagyunk kíváncsiak, hogy a műszerfalon rendben jelez-e vissza? (Nem az EBS-hez kapcsolódik, de ha például az ABS, vagy a légzsáklámpa világít, nem megy át a kocsid a vizsgán, mert az súlyos hiba)

4: A kormányholtjáték

Rengeteg dolgot vizsgálunk a kormányodon, és bár a holtjátéka érdektelennek tűnik, meg kell néznünk. Nem minősül hatalmas hibának az, ha a megengedettnél kicsit nagyobb a kormány holtjátéka, de hiba, amit meg kell oldanod majd.

5: Szélvédőmosó

Meglepőnek tűnik, de csak a szélvédőmosót is többféle módon ellenőrizzük. Megnézzük, hogy van-e elég, aztán azt is, hogy a szivattyú működik-e, és még azt is, hogy ha van benne, a szivattyú is működik, akkor jó helyre megy-e a vízsugár. Érdekes, hogy nagyon súlyos hibának számít, ha a szélvédőmosó nem működik, hiszen zavarhatja a kilátást az, ha nem tudod bármikor letörölni a kocsid ablakát. Nem riogatni akarunk, de volt autó amelyik emiatt bukott meg.

Ha szeretnéd műszaki vizsgára hozni az az autódat hozzánk, akkor kattints ide: https://rcarnet.hu/muszaki-vizsga/

Cookie Settings

Automata váltó olajcsere ajánlatkérés