8 fura közlekedési szabály

Ha külföldre utazol akkor van néhány hely, ahol olyan szabályokkal találkozhatsz, ami fura, de megbüntethetnek azért, ha nem tudtad. Összegyűjtöttünk néhány olyan közlekedési szabályt, amiről majdnem biztos, hogy nem hallottál.

1941 július 6.

Ma már teljesen természetes, hogy az út jobb oldalán közlekedünk, de nem volt ez mindig így Magyarországon. 1941 július hatodikán (ki tudja miért, de éppen hajnali 3 órakor) Magyarország átállt a jobb oldali közlekedésre. Egészen addig ugyanis az autók (akár csak most Angilában és a világ néhány országában) a bal oldalon közlekedtünk. Budapest egyébként haladékot kapott mert csak november 9-én hajnali 3 órakor kellett áttérnie a jobb oldali közlekedésre. Érdekes, hogy sem az nem okozott káoszt, hogy áttértünk sem az, hogy fél évig vidéken és Pesten máshol kellett az úton közlekedni. Ha ez nem elég fura, akkor mindenképpen olvass tovább, mert gyűjtöttünk még néhány érdekességet a világból.

A denveri fekete ünnepnapok.

Valószínűleg benne van a világ 5 legfurább közlekedési szabályába az, amit az amerikaiak találtak ki Denverben. Ott ugyanis egészen egyszerűen tilos fekete színű autóval közlekedni vasárnaponként, és ünnepnapokkor. Hogy ennek pontosan mi értelme van, már senki nem tudja, és a rendőrség sem veszi igazán komolyan, de ettől még a szabály létezik és akár 60 000 forintra is büntethetnek, ha megszeged.

1000 dolláros alvás

Amerikában egy vacak motel alig 10-20 dollárért megúszható egy éjszakára. Úgy tűnt, hogy ez a néhány 10 dollár fájt nagyon Kalifornia államnak, amikor kiokoskodták, hogy illegális az állam területén autóban aludni. Azonnal meghatározták a büntetés mértékét is 1000 dollárban. Ezzel Kalifornia állam területe a világ első és egyben utolsó olyan helye, ahol több százezer forintba kerülhet, ha az autódban alszol.

Ha gyalogost fröcskölsz: mész a börtönbe

Nem bonyolult szabály, inkább meghökkentő. Japánban autózva vigyáznod kell arra, hogy nehogy lefröcskölj egy gyalogost (még a legnagyobb esőben se) mert azonnal mész a börtönbe. Különösen nehéz ezt a szabályt betartani júniustól amikor megérkezik a tájfunszezon, és napokon, heteken át ömlik az eső, folyik az utakon a víz. Lehet, hogy a gyalogos már bőrig ázott, de ha lefröcskölöd, akkor lehet, hogy mész börtönbe.

Tilos káromkodni

Ez megint az USA ahol a fuck kötőszó, mégis tilos, igaz csak Maryland állam egyik városában. Itt viszont olyan komolyan veszik, hogy bármilyen forgalmi helyzetben tilos káromkodni. Ha mégis kicsúszik egy káromkodás, akkor 100 dollár a bírság ez a minimum, mert egyébként akár 90 nap börtön is lehet. Bár ezt nem tudjuk mitől függ.

 

2000 dollár ha koszos a kocsid gumija

Lehet, hogy az autód maga nem ér annyit amennyire megbírságolhatnak Minnesotában ahol akár 2000 dollárodba is kerülhet ha (figyelem, taddáááááááámmmm) a gumiabroncsod, azaz a kocsid kereke sáros. Állítólag azért, mert ha sáros a kereked, azt felhordod az útra, és azt le kell majd takarítani és extra munkát adsz a tisztító cégnek. Szóval tessék szépen lemosni a kocsid gumiját.

Ahol tilos nőnek vezetni: és ez Amerika

Azt biztosan tudod, hogy vannak egyes országok, ahol tilos autót vezetni a nőknek. Olyan hülyeséget, amit az amerikai Virgina államban találtak ki (oké, nem most, de a törvény máig él) olyat viszont még nem hallottál. Virginiában a nők csak akkor vezethetnek a Fő úton (ezt mindenhol jelzik melyik) autót, ha előtte szalad a férjük egy vörös zászlóval integetve, felhívva a veszélyt arra, hogy női sofőr jön. Agyrém, nem? Az is, hogy miért nem törlik már el.

Ezer dologtól függ, vezethetsz-e?

Van egy elég bonyolult törvény Manilában (a Fülöp szigeteken) ami pontról pontra leírja, hogy milyen rendszámú autóval a város melyik részén mehetsz, és mikor. Arról nem is beszélve, hogy ha olyan szerencsétlen vagy, hogy a rendszámod 1-esre, vagy 2-esre végződik a rendőr akkor büntet meg amikor akar, mert joga van eldönteni, hogy te éppen vezethetsz-e vagy sem. Vélhetőleg ez a világ legértelmetlenebb KRESZ szabálya.

Van pótszemüveged, ugye?

Ha szemüveges vagy, Spanyolországban csak akkor vezess, ha van nálad pótszemüveg, mert függetlenül attól, hogy az eredetit használod megállíthatnak, és meg kell mutasd a pótszemüvegedet, mert fel kell készülnöd arra ha eltörik, elhagyod, vagy megsérül az eredeti. A rendőrök kifejezetten utaznak a szemüveges sofőrökre, épp a szabály miatt. Amit egyébként könnyű kijátszani, mert akármilyen szemüvegre mondhatod, hogy az a pótszemüveged, azt már senki nem ellenőrzi, hogy azzal is látsz-e?

Szerencsére nálunk nincsenek ilyen fura szabályok. Kattints, és nézz szét nálunk!

Cookie Settings

Automata váltó olajcsere ajánlatkérés