Ne hagyj semmit a forró kocsiban: döbbenetes adatok

Megszámlálhatatlanul sokszor hallottad már a fenti mondatot mégis minden évben megtörténik, hogy valaki véletlen, vagy „csak egy percre” magára hagyja az autóban a gyerekét, a kutyáját, abban bízva, hogy „ennyi idő alatt nem lehet semmi baja”. Döbbenetes adatokat írunk ebben a cikkben.

 

Amikor az „egy perc és jövök” is túl sok

Tény, hogy nagy macera, plusz idő – például a bolt előtt megállva – kivenni a gyereket vagy a kutyát a kocsiból „arra az egy percre” amíg beugrasz bevásárolni. Az is tény, hogy elsőre veszélytelennek tűnik otthagyni a gyereket a tűző napon álló kocsiban és lehúzni az ablakot, vagy az ablakokat azért, hogy „járjon a levegő”, de az igazság az, hogy ez a bevásárlás, ügyintézés, levélfeladás, vagy bármi, ami kívülről egyetlen percnek tűnik, biztos, hogy több lesz.

És minden pillanattal kevesebb esélye van a túlélésre annak, akit a kocsiban hagytál.

 

Döbbenetes adatok: erre nem is gondoltál

Nem kell ahhoz kánikulának lenni, hogy a napon hagyott autó rendkívül felforrósodjon: egyszer próbáld ki, hogy egy kellemes 25 fokban a napon hagyod az autódat, csak 20 percre. Az nem sok, igaz?

Aztán szállj be, csukd magadra az ajtókat, és várj kettő percet, mi fog történni. Pillanatokon belül izzadni kezdesz, nagyjából 1 percen belül alig kapsz levegőt, és bármit megadnál a segítségért. És ez nem csoda, íme a döbbenetes adatok, amit érdemes megjegyezned.

Ha tavasszal (például) 25 fokban a napon hagyod az autódat, 10 perc alatt 37-38 fokra melegszik. Húsz perc alatt 45 fok lesz benne.

Ha nyáron teszed ezt, mondjuk 31-32 fokban hagyod a kocsidat a napon, 10 perc múlva 42-43 fok lesz az autóban 20 perc múlva több mint 50.

Ha mindezt kánikulában teszed, 35 fokban akkor percek alatt 55 fok lesz az autódban. Ez akár halálos is lehet, ilyen hőmérsékletben egy kutya 10, egy kisgyerek 5-7 perc alatt kaphat olyan hősokkot, ami akár halálos is lehet.

 

10 perc + 20 fok: ezt jegyezd meg.

Ez az aranyszabály és az átlag: akárhány fok is van odakint, ha az autódat a napon hagyod akkor 10 perc alatt akár 20 fokkal is melegebb lehet odabent, mint kint.

 

Mit tegyél, ha ilyen vészhelyzetet látsz?

Sokan, akik vehemensebbek, azt mondják, hogy ha forró autóban hagyott kisgyermeket / háziállatot látsz akkor azonnal törd be az ablakot, de ez azért nem ilyen egyszerű. Cselekedned kell, de gondolkodnod is.

Hívd fel a figyelmet a veszélyre, azonnal próbáld megkeresni a kocsi tulaját, nehogy épp ott álljon melletted…

Aztán nézd meg, hogy nincs-e esetleg nyitva az autó ajtaja? Ne feledd el a csomagtartót sem. Ha nyitva van akkor azonnal engedd ki a kutyát (persze, előtte fogd meg, ne fusson el) vagy vedd ki a gyereket, bárkit. Ha le van húzva az ablak, próbálj meg benyúlni rajta hátha ki tudod nyitni az ajtót és nem kell betörnöd az ablakot.

Ha zárva van az ajtó fel vannak húzva az ablakok és vészhelyzet van, nincs min gondolkodnod. Azonnal keress valamit, amivel be tudod törni az autó üvegét úgy, hogy biztosan nem okozol magadnak sérülést. És annak sem, aki bent van, tehát ilyenkor érdemes azt az ablakot betörni amelyik nem közvetlen a veszélyeztetett mellett van. Ha betörted az ablakot, haladéktalanul vedd ki valahogyan az állatot / gyereket.

Fontos, hogy maradj nyugodt: lásd el a bajba jutottat és próbáld megkeresni az autó tulajdonosát. Ha megvan akkor ne vond felelősségre, ez nem a te dolgod, ijesztő lesz ez a szituáció számára nélküled is: a te lélekjelenléteden múlt minden.

Van, amit ne tégy: soha ne állj tanácstalanul az autó mellett állva, hogy vajon szükség van-e a segítségre, mert aki bent van szenved, és neki minden másodperc számít. Cselekedj.

Ha teheted várd meg a rendőrséget: valószínűleg hivatalból feljelentenek, hiszen rongáltál, de megfelelő okod volt rá, gondod nem lehet belőle.

 

Azt kívánjuk, hogy soha ne kerülj ilyen ijesztő helyzetbe, de ha mégis, akkor cselekedj, a lélekjelenléteden sok múlhat.

Cookie Settings

Automata váltó olajcsere ajánlatkérés