Itt az ősz, ezeket érdemes ellenőrizni az autódon!

Apróságoknak tűnő feladatok sokaságát érdemes elvégezni az autódon, most, hogy lassan beköszönt az ősz, vele a hidegebb, párásabb, ködösebb idő. De nem csak az autódat kell felkészítened az őszre, hanem magadat is. Összegyűjtöttük mire figyelj oda.

Nem mindenhez kell autószerelő

Rengeteg olyan apró – szaktudást nem igénylő – feladat van, amit te magad is elvégezhetsz ilyenkor ősszel az autódon. És van néhány olyan is, amihez lehet, hogy autószerelőre lesz szükséged. Kezdjük azokkal, amihez semmiféle autószerelői tudásra sincs szükség, íme az őszi cheklist.

Az ablakmosó és az ablaktörlők

Sokan elfelejtik, hogy ősszel sokkal több repülő bogár van, mint nyáron, rengeteget elütsz majd, a széttrancsírozott bogarak pedig ott lesznek a szélvédődön, te pedig nehezebben látsz ki.  Őszre olyan szélvédőmosót válassz amelyik oldja a felkenődött bogármaradványokat, a sima, nyári nem annyira hatékony.  Emellett fontos az ablaktörlő lapát gumijának az állapota is, mert gyakrabban fogod használni. Érdemes ellenőrizned.

A gumik

Azt tudod, hogy 7 fok alatt majd jön a téli, de addig is ellenőrizd, hogy megfelelő legyen a nyomás, inkább több, mint kevesebb. (Persze, lehet, hogy ezt az autód jelzi). A 7 fokos határt pedig vedd szigorúan és ha te nem tudod lecserélni a nyári gumikat télire akkor vidd el a kocsit gumishoz.

Világítás

A világítás ellenőrzése nem kizárólag abból áll, hogy felkapcsolod a lámpákat, körbemész a kocsi körül és ha világít akkor jó, hiszen a KRESZ szerint ezt elvileg minden indulás előtt meg kell tenned. Fontos az is, hogy a fényszóród jól legyen beállítva, jól lássa majd vele, mert ahogy haladunk a télbe, egyre többet vezetsz majd sötétben és egyre fontosabbá válik.

Akkumulátor

Ha nehezebben indul az autód, ha régebbi az akkumulátor, vagy egyébként már jártál úgy, hogy „otthagyott” valahol a kocsi akkor mindenképp ellenőrizd, vagy, ellenőriztesd le. Ne hagyd ki ezt a lépést, 3 perc: sokkal hosszabb idő valahonnan hazajutni, ha lemerült.

A fűtésrendszered

A biztonság kedvéért még ősz elején próbáld ki a kocsiban a fűtést: egy-egy hidegebb reggelen már használni fogod, tudnod kell, hogy megfelelően működik-e?  Ilyenkor az is kiderül, mennyire lehet párát mentesíteni az autóban.

Ellenőrizz minden folyadékszintet

Legalább is, amit tudsz azt mindenképp: az ablakmosóval nem lesz gondod, de érdemes lenne megtudni a váltó, a motorolaj szintet és a fék és szervofolyadékot. Amit nem tudsz te magad ellenőrizni, azt bármelyik szervizben megnézik neked pillanatok alatt.

Készítsd fel magadat is

Nem csak az autódat, hanem magadat is fel kell készíteni az őszre. Hosszabb menetidő, rosszabb látási körülmények, vízátfolyások, esetleg jég, az úttestet elborító – csúszós – levelek: fel kell készülnöd, arra, hogy a szokásosnál is defenzívebben vezess, lassabban és nagyobb koncentrációval.

Ha úgy véled, hogy nincs 100%-os állapotban az autód, vagy az őszi felkészítést szakemberre bíznád, akkor keress minket, segítünk.

Cookie Settings

Automata váltó olajcsere ajánlatkérés